Novetats

Ves enrere La campanya 'Stop al Foc en ruta' recorrerà més de 30 centres escolars en la Comunitat Valenciana

La campanya 'Stop al Foc en ruta' recorrerà més de 30 centres escolars en la Comunitat Valenciana

L'exposició itinerant 'Stop al foc en ruta' ha iniciat aquest mes d'abril un recorregut per més de 30 centres escolars públics de las tres províncies de la Comunitat Valenciana. Així, durant els pròxims mesos més de 3.800 alumnes de Primària i Secundària podran gaudir d'aquesta iniciativa sorgida de la Direcció General de Prevenció d'Incendis Forestals de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural.

La mostra, que arriba als col·legis a través d'una col·laboració amb la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, pretén sensibilitzar als participants sobre la importància dels valors del bosc mediterrani, la seua riquesa en biodiversitat i les seues funcions vitals per a sustentar la vida del ecosistema. Precisament, apreciar la seua importància permet mostrar major atenció a les conductes de risc que poden provocar un incendi forestal.

Per a això, el muntatge compta amb un recorregut de més de 80 metres quadrats d'exposició conformats per 10 panells informatius, al costat d'altres elements expositius tals com un 'photocall', un maletín d'investigació de causes que ajuden a entendre la fortalesa i fragilitat del bosc valencià i les causes dels incendis que el destrueixen.

Es tracta d'un recurs interactiu amb diferents elements que proposen a l'alumnat la seua participació per a ser investigadors i investigadores del bosc amb la finalitat de convertir-se en els 'ulls de la muntanya', tot això, per a evidènciar davant els més xicotets la importància de la col·laboració ciutadana en la detecció dels incendis. El seu recorregut té una hora de duració, dinamitzada mitjançant la participació d'educadors ambientals que, a través de jocs, aconsegueixen una implicació dels més joves en la defensa del bosc.

Al llarg de 2018, 'Stop al foc en ruta' ha tingut un apreciable acolliment i acceptació, i s'ha valorat la seua pertinència i les recomanacions sobre com previndre el risc d'incendi forestal, la riquesa del bosc mediterrani, i el paper de cadascun dels usuaris de la muntanya. Un dels aspectes més destacats per les persones usuàries ha sigut la seua didàctica i el seu disseny interactiu.

En parcs naturals i medi forestal

L'exposició es va dinamitzar als parcs naturals per a la seua difusió en centres de visitants o altres equipaments i es va oferir a municipis d'interior, especialment a aquells de marcat caràcter forestal o agroforestal, on el risc de produir-se un incendi és major.

Al voltant d'unes 1.500 persones van visitar l'exposició en el seu periple per sis municipis (Gátova, Chulilla, Cheste, Manuel, Bolbaite y Benestússer) i 13 parcs naturals (Turia, Chera-Sot de Chera, Hoces del Cabriel, Serra Calderona, Serra d'Espadà, Serra de Mariola, Desert de les Palmes, Montgó, Penyal d'Ifach, Serra Gelada, Font Roja, Lagunas de La Mata-Torrevieja i Salinas de Santa Pola), visitats des de juny de 2018 fins a finals de febrer de 2019. Se compta amb una llista de peticions on figura la resta de parcs naturals de la Comunitat Valenciana i una desena d'ajuntaments més.

Més informació