Novetats

Ves enrere Arranca el programa d'accions formatives a les urbanitzacions perquè el personal resident sàpien com actuar per a previndre un incendi forestal

Arranca el programa d'accions formatives a les urbanitzacions perquè el personal resident sàpien com actuar per a previndre un incendi forestal

La Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha planificat una sèrie de jornades formatives de prevenció enfront dels incendis forestals orientada al veïnat de les urbanitzacions de major risc (el que es coneix com a interfície urbana forestal) amb el propòsit d'implicar-los en la prevenció i oferir-los de la informació necessària per a ser part de la solució i no del problema en cas de foc.

El programa, amb el lema 'Stop al foc. Protegeix el teu habitatge i la teua urbanització', consistirà en 45 xarrades en 2019, es desplegaran per les tres províncies de la Comunitat Valenciana durant la Setmana Santa i fonamentalment durant els mesos d'estiu. Seran impartides per tècnics i tècniques forestals especialistes.

La primera fase comença el 23 d'abril a l'Ajuntament d'Alzira (19.00 hores) i comptarà amb l'assistència de la directora general de Prevenció d'Incendis, Delia Álvarez.

El calendari de xarrades prosseguirà els dies 24 a Orba (Alacant) i el dia 25 en un municipi per determinar a la província de Castelló. La segona fase començarà el mes de juny i es realitzaran la resta de sessions en localitzacions distribuïdes per tot el territori.

L'objectiu de les jornades és oferir als ciutadans que resideixen en zones pròximes al bosc una visió real de la problemàtica actual dels incendis forestals en les zones d'interfície urbana-forestal, orientada principalment a millorar els seus hàbits tant de prevenció com d'autoprotecció.

Durant les jornades s'explicaran de forma didàctica l'evolució del risc d'incendi forestal en les últimes dècades, incidint especialment en la situació actual del municipi o urbanització on resideixen. Es conscienciarà de la necessitat d'adquirir bons hàbits en la seua vida quotidiana que disminuïsquen el risc de ser causants d'un incendi forestal. Es dotarà de recomanacions pràctiques que puguen dur a terme en la seua llar per a millorar la protecció dels béns o de com han d'actuar en cas de veure's afectats per incendi forestal.

A més, tots els participants podran exposar les seues inquietuds i experiències sobre la problemàtica dels incendis forestals en la zona i rebran una guia amb els consells i instruccions pràctiques, que ha sigut editada en col·laboració amb les diputacions provincials. Així mateix, s'ha convocat als consorcis de bombers, que participaran en les xarrades en la mesura de la seua disponibilitat, juntament amb agents mediambientals que aportaran el seu coneixement del territori.

Resultat d'anys anteriors

El programa, iniciat en 2017, apel·la a la responsabilitat ciutadana per a evitar negligències, i ha tingut un gran acolliment entre les persones residents d'urbanitzacions, nuclis rurals dispersos o disseminats que es troben dins o limitant amb sòl forestal.

En els programes desenvolupats en els 2017 i 2018 han participat (bé a títol personal o com a representants d'associacions veïnals, entre altres), més de 1.500 residents de 93 urbanitzacions amb el risc d'incendi forestal situades en 68 municipis de les tres províncies.

Més informació sobre les campanyes anteriors.

Informa't del nivell de preemergència d'incendis forestals pot consultarse en la següent direcció: consultar ací.