Organismes

Portals

Vegetació

Vegetació

Vegetación general

Frondosa vegetació en un dels barrancs

 

 

Limonium mansanetianum

Exemplar del Limonium mansanetianum

 

La vegetació del paratge de Les Salines es troba condicionada per les característiques dels sòls on arrela. Les argiles i margues que conformen la litologia del paratge són materials tous. Això, juntament amb els elevats pendents de la zona i l'absència d'una coberta vegetal protectora, afavoreix l'aparició de forts processos d'erosió. A més, un alt contingut en sals al sòl condiciona la tipologia de les espècies que habiten la zona.

 

L'estrat arbori està format quasi exclusivament per una densa massa de pi blanc (Pinus halepensis), que probablement procedeix de repoblacions.

 

En el sotabosc  trobem les espècies arbustives com ara el llentiscle (Pistacea lentiscus), el coscoll (Quercus coccifera), el margalló (Chamaerops humilis), l'arçot (Rhamnus lycioides), el aladern (Rhamnus alaternus) i el ginebre (Juniperus oxycedrus). sp).

 

L'estrat sub-arbustiu és ric en espècies, destacant la presència de labiades com el romer (Rosmarinus officinalis), el timó (Thymus vulgaris) o la pebrella (Thymus piperela), i altres espècies com el bruc (Erica multiflora), la ruda (Ruta angustifòlia), el trepó (Verbascum thapsus) i diverses espècies d'estepes (Cistus sp). En les zones més  ombrívoles pueden trobar-se espècies com la murta (Myrtus communis), el marfull o llorer bord (Viburnum tinus) i el matapoll (Daphne gnidium) . En estes zones són abundants també lianes, com l'aritjol (Smilax aspera), la rogeta (Rubia peregrina) i el lligabosc (Lonicera implexa).

 

No obstant aixó, les formacions més interessants dins del paratge estan vinculades a les zones dels ullals o surgències salines. Juntament amb els joncs, canyes i senill habiten alguns exemplars de tamariu (Tamarix africana) de port arbustiu, i ben a prop trobem l'espècie més valuosa que arrela al paratge, l'ensopeguera de Mansanet (Limonium mansanetianum), espècie d'un alt interés botànic amb poblacions reduïdes a unes poques localitats dels voltants de Manuel i a la veïna localitat de Xàtiva.