Organismes

Portals

Patrimoni cultural

Patrimoni cultural

Entrada Cova Parpalló

La Cova del Parpalló es troba a 11 km. al NO de la ciutat de Gandia, en la falda de la vessant Sud del Mondúver, en el paratge denominat La Caldereta i junt amb la carretera comarcal de Gandia a Barx. Cal destacar, que actualment la Cova del Parpalló és BIC (Bé D'Interés Cultural) .

Consta d'una gran sala principal d'11 x 14 x 15 m. i una altra sala penjada d'11 m. de profunditat amb una amplària màxima de 9 m., i amb una altura aproximada de 3 m. Les parets estan constituïdes per potents estructures estalagmítiques.

El jaciment arqueològic de la Cova del Parpalló és conegut des de 1872, quan va ser prospectado pel geòleg Juan Vilanova i Piera i pel naturalista Eduard Boscà Casanova.

Des d'eixe moment va ser visitat en diverses ocasions per nombrosos investigadors, cobrant cada vegada més importància el jaciment en els seus estudis. Amb motiu de l'excavació del jaciment pel Dr. Lluís Pericot entre 1929 i 1933, es va revelar com un enclavament paradigmàtic de l'evolució de les cultures del Paleolític Superior mediterrània al llarg de 25.000 anys, proporcionant a través de la seua estratigrafia més de 6.000 plaquetes calcàries amb variades representacions d'art moble, la qual cosa la convertixen en una cova santuari prehistòrica de caràcter únic, de moment, en el continent europeu.