Organismes

Portals

Patrimoni cultural

Patrimoni cultural



Dins de l'àmbit territorial del Paratge Natural Municipal s'han identificat elements catalogats per l'Àrea de Patrimoni Cultural de la Direcció General de Patrimoni Cultural Valencià dins de les seues diferents categories (jaciments arqueològics i béns etnològics) .

A més en l'Inventari de Béns Patrimonials Immobles que s'està realitzant per part de l'Ajuntament de Montichelvo apareixen tres elements inventariats presents en l'àmbit del Paratge: l'Alcavó de Baix, l'Arcada del Codaet i la Nevera de Penyes Albes.

  • Alcavó de Baix

L'Alcavó de Baix de la Font de la Sabata, és una captació horitzontal d'aigua subterrània. Es tracta d'una galeria excavada per davall de la superfície amb l'objecte d'aconseguir el manto freàtic i extraure aigua a l'exterior. El seu cabal varia en funció del règim de pluges i de l'estació de l'any. Els cabals, prou exigus, es repartixen entre Terrateig i Montichelvo.

  • L'Arcada del Codaet

Es tracta d'un aqüeducte de xicotetes dimensions, en els regs del Codaet. Té un sol arc de rajola, la resta de la construcció és de maçoneria. La séquia ha sigut entubada i la canonada discorre per l'interior del caixer. S'accedix pel Camí del Codaet, i després per una senda oculta per la mala herba i paral·lel a l'antiga séquia.

  • La Nevera de Penyes Albes

L'element no ha pogut ser localitzat, però la seua existència és coneguda pels habitants de Montichelvo i apareix referenciat en el llibre 'El comerç de la neu. La xarxa de pous de neu en les terres valencianas' de Jorge Cruz i Josep Mª Segura. Segons pareix es tracta d'una gelera o zona de muntanya adaptada per a l'acumulació natural de la neu. Des d'allí era espentada contra una paret que la mantenia resguardada, fins que es transportava a la nevera ubicada als voltants del Camí del Collado.

 

Jaciments arqueològics

El Paratge Natural Municipal alberga nombrosos jaciments i restes amb valor arqueològic i etnològic. A continuació se citen els jaciments documentats en la web de la Direcció General de Patrimoni Cultural Valencià de la Conselleria de Cultura i Esport de la Comunitat Valenciana i que s'ubiquen dins dels límits del PNM.

  • Cova del Racó Tancat
  • Cova Fosca

 

Béns etnològics

En l'inventari de béns immobles de la Conselleria de Cultura i Esport de la Comunitat Valenciana s'inclouen els següents béns etnològics presents en el Paratge Natural Municipal.

  • Font de la Nevera
  •  Font de Llaunaix
  • Font, Abeurador i Bassa del Plà dels Fonts
  •  Forn del Barranc Tancat
  •  La Nevera