Organismes

Portals

Natura - Fauna

Natura - Fauna

Esquirol

 

Àguila de panxa blanca (foto: Eduardo Barrachina)

La fauna mediterrània té una bona representació en el Paratge Natural Municipal de Les Rodanes. Trobem 50 espècies d'aus i 15 de mamífers típiques del bosc mediterrani.

 

La fauna present té gran valor si tenim en compte la gran pressió antròpica que ha patit la zona. Destacar la microfauna present en el Paratge, per la labor que realitza en l'ecosistema.

 

En el PNM de Les Rodanes estan presents mamífers típicament mediterranis. Les més abundants són espècies insectívores com l'eriçó comú (Erinaceus europaeu) , la musaranya nana (Suncus etruscus) , musaranya comuna (Crocidura russula) , i el talp (Talpa europaea) ; espècies de rosegadors com el ratolí de bosc (Apodemus sylvaticus) , el ratolí domèstic (Mus musculus) , ratolí mediterrani (Mus spretus) , rata comuna (Rattus norvegicus) , Rata traginera (Rattus rattus) , i esquirol (Sciurus vulgaris) .

 

Altres espècies de major mesura que es presenten són: rabosots (Vulpes vulpes) , conills (Oryctolagus cuniculus) , mostela (Mustela Nivalis) , llebre (Leprus granatensis) , fagina (Martes foina) , rata cellarda (Elyomis quercinus) , geneta (Genetta genetta) , i porc senglar (Sus scrofa) .

 

Destacar la presència de la rata penada de ferradura menuda (Rinolophus hipposideros) pel seu estat de protecció.

 

Dins de les zones de bosc destaquen els rapaços com l'àguila de panxa blanca  (Hieraaetus fasciatus) , àguila serpera (Circaetus gallicus) , aguilot comú (Buteo buteo) , Brúfol  (Bubo bubo) .

 

Pel que fa als invertebrats no antròpodes el grup amb major representació són els Mol·luscos, i dins d'estos els terrestres de la Classe Gasteròpoda, els únics que s'han independitzat del medi aquàtic gràcies a la seua condició de pulmonats. Es tracta dels caragols, caragols de mar i bavoses, que es distribuïxen en més de cent espècies en l'àmbit de la Comunitat Valenciana. Entre els més coneguts podem citar el caragol moro (Helix aspersa) , l'avellanenc (Theba pisana) i la baqueta de muntanya xona fina (Iberus qualterianus) .

 

Com a mostra d'amfibis trobem, entre altres, el tòtil (Alytes obstetricans) o l'ofegabous  (Pleurodes waltl) .

 

Quant a la diversitat de rèptils presents, destacar que de totes elles, es consideren Espècies Protegides (Catàleg Valencià d'Espècies de Fauna Amenaçades) , el fardatxo i la serp verda.