Organismes

Portals

Característiques generals

Característiques generals

El paratge és un enclavament molt interessant des del punt de vista litològic, ja que presenta una gran diversitat de materials: reble, graves, arenes, llims i argiles al nord; margues al sud; calcarenites, ben representades al sudoest; i afloraments de materials triàsics (argiles, margues i algeps), que s'estenen en la zona central del paratge, des de la cua del pantà cap al nord, a banda i banda del Vinalopó.

La gran diversitat de materials és en gran part la responsable de la diversitat biològica d'este territori. Sobre els substrats rics en algeps les timonedes adquirixen un caràcter especial, ja que s'enriquixen amb espècies adaptades al medi, de manera que s'hi han configurat unes comunitats vegetals que són molt escasses a Espanya i inexistents a la resta d'Europa. Això ha fet que es considere un hàbitat prioritari per a conservar, segons el que establix la Directiva 92/43/CEE, del Consell, de 21 de maig de 1992, relativa a la conservació dels hàbitats naturals i de la fauna i flora silvestres.

Igualment, el paratge conté substrats salins d'elevada conductivitat sobre els quals s'ha desenrotllat un hàbitat dominat pel limònium (Limonium sp.), que igual que l'anterior, té la condició d'hàbitat prioritari a conservar a escala europea.