Altres rutes i senderes

Altres rutes i senderes

Senderes i itineraris interpretatius en els parcs naturals

Els parcs naturals de la Comunitat Valenciana compten amb una xarxa de senderes que formen part de la Xarxa de Senderes de la Comunitat Valenciana, a més d'itineraris interpretatius i altres rutes que permeten descobrir els seus paratges més representatius.

Enllaç a la pàgina web de Parcs Naturals

Calçades romanes

La Conselleria de Politica Territorial, Obres Públiques i Mobilitat ha recuperat aquestes vies amb l'objectiu d'identificar el seu traçat, salvaguardar la història i posar-la a la disposició dels ciutadans per al seu gaudi (cicloturisme, senderisme, rutes eqüestres).

Enllaç a la pàgina web de la Conselleria de Politica Territorial, Obres Públiques i Mobilitat

Via Augusta

És la calçada romana més llarga de tota la Península Ibèrica, el seu traçat unia Roma amb Cadis. Té una longitud d'1.500 kms i està inclosa en la llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO

La Via Augusta va ser la via més important de comunicació i comerç entre ciutats, províncies i ports del Mediterrani, i un element de comunicació innovador que va impulsar el desenvolupament econòmic, social i cultural de la nostra terra en l'època romana. Sense ella, el naixement de moltes de les nostres ciutats i poblacions com Valentia (València), Saguntum (Sagunt), Lucentum (Alacant), Saetabis (Xàtiva) o Ilici (Elx) no podria entendre's.

A la Comunitat Valenciana travessa les províncies de Castelló i València al llarg de 280 km, des del rio Sénia (límit amb Tarragona) fins a la Font de la Figuera, perllongant-se per Albacete. S'ha identificat un branc en la província d'Alacant de 170 km que passa per Elda, Asp i Elx, fins a la ciutat de Cartagena.

Aquest itinerari s'ha estructurat en 19 etapes.

Enllaç a la pàgina web de la Ruta Històrica de la Via Augusta

Enllaç al Pla director de Recuperació de la Via augusta en la CV (Arxiu PDF 9,9 MB)

Enllaç a vídeo promocional

Via Dianium

És un branc de la Via Augusta de 180 km de longitud.

Discorre per l'interior d'Alacant des de la vall del Vinalopó, passant per Elda, Asp i Elx fins a Campoamor i el Pilar de la Horadada. En època romana també va tenir vigència un branc viari costaner entre Denia i Alacant.

Aquest traçat s'ha estructurat en 10 etapes, estant en fase de projecte.

Camins Naturals

El Programa de Camins Naturals (aproximadament 9.400 kms) es desenvolupa des de 1993 pel Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi ambient amb l'objectiu de dinamitzar zones que estan pròximes a atractius de caràcter paisatgístic, cultural o gastronòmic.

El programa compta en l'actualitat amb 162 camins distribuïts per tota la geografia espanyola.

Existeix una aplicació mòbil per a IOS i Android "Caminos naturales" que permet realitzar itineraris autoguiats amb realitat augmentada, descrits detalladament i amb dades d'avifauna, mapes i principals punts d'interès.

Enllaç a la pàgina web de camins naturals

Vies Verdes

El Programa de Vias Verdes es desenvolupa des de 1993 pel Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi ambient i ho coordina a escala nacional la Fundació de Ferrocarrils Espanyols (FEE)

Són antics traçats ferroviaris en desús (aproximadament 2.600 kms) que han sigut reconvertits en itineraris per a cicloturistes, caminants i persones amb mobilitat reduïda. Constitueixen un instrument ideal per a promoure en la nostra societat actual una cultura nova de l'oci, de l'esport a l'aire lliure i de la mobilitat no motoritzada.

En l'actualitat hi ha 126 itineraris disponibles distribuïts per tota Espanya.

Enllaç a la pàgina web de vies verdes

Informació actualitzada a juliol 2018