Ullal de les Penyetes (Tavernes)

Ullal de les Penyetes (Tavernes)

Nom del paratge: Ullal de les Penyetes (Tavernes)

Superfície (ha): 9,36 ha.

 

Figures de protecció de la UE:

Cap.

 

Altres figures de protecció:

Zona humida del Catàleg Valencià de Zones Humides (aprovat per Decisió del Govern Valencià al setembre de 2002, en desplegament del que disposa la Llei 11/1994, d’Espais Naturals Protegits de la Comunitat Valenciana).

 

Usos del territori:

Zona humida de propietat pública (60%) en domini públic hidràulic i àrees de cultiu (40%) de propietat privada.

 

Descripció científica de l’àrea:

Zona humida xicoteta vinculada a un brollador o ullal, rodejat per cultius de cítrics. La vegetació consta de canyissars i comunitats de ribera, i no es desenrotlla una notable vegetació subaquàtica per haver-hi problemes de contaminació de les aigües per aigües residuals. Constituïx un refugi per a diverses espècies d’aus palustres (fotja i polla d’aigua) i anàtids, a més d’agrons i garsetes. Alguns dels canals vinculats tenen bones mostres de vegetació de macròfits, amb Potamogeton nodosus i Myriophyllum spicatum. En els dits canals, a més d’alguns peixos exòtics (almenys, perca americana i peix sol), es coneix la presència de Cobitis taenia.

 

Recentment se’n van escometre obres de millora per la Diputació Provincial de València, dirigides al foment de l’hàbitat 1150 i l’adaptació a l’ús públic. Es tracta d’una àrea favorable per a la reintroducció de diverses espècies de flora aquàtica (Nymphaea alba, Utricularia australis, Miriophyllum spp., Ceratophyllum demersum i Potamogeton densus) i palustre (Kosteletzkia pentacarpos, Iris pseudacorus i altres espècies estructurals).

 

Hi ha poblacions pròximes d’Emys orbicularis (no hi ha suficients captures per a estimar-ne la població). A més, hi apareixen exemplars de Trachemys scripta, encara que es desconeix si n’hi ha una població reproductora.

 

Importància de l’àrea per a la biodiversitat:

un gran valor per estar associat a un brollador (ullal), la qual cosa dóna lloc a una enorme potencialitat quant a la reintroducció de les espècies aquàtiques de major valor per a la conservació. A més, es troba en àrees pròximes a poblacions conegudes d’Emys orbicularis i, per la seua situació en una àrea dedicada a l’ús públic, rep soltes espontànies d’espècies exòtiques, per la qual cosa es tracta d’un bon lloc on assajar tècniques d’eliminació d’espècies exòtiques i estratègies de sensibilització de la població.