Clot de la Mare de Deu (Burriana)

Clot de la Mare de Deu (Burriana)

Nom del paratge: Clot de la Mare de Déu (Borriana)

Superfície (ha): 17,57 ha.

 

Figures de protecció de la UE:

Cap.

 

Altres figures de protecció:

Zona humida del Catàleg Valencià de Zones Humides (aprovat per Decisió del Govern Valencià al setembre de 2002, en desplegament del que disposa la Llei 11/1994, d’Espais Naturals Protegits de la Comunitat Valenciana).

Paratge natural municipal, declarat per mitjà de l’Acord de 8 de febrer de 2002, del Govern Valencià.

 

Usos del territori:

Es tracta d’un domini públic hidràulic, rodejat per àrees palustres de propietat municipal (Ajuntament de Borriana). La immensa majoria és natural (70%), amb algunes parcel·les dedicades al cultiu de cítrics (30%).

 

Descripció científica de l’àrea:

Es tracta d’un paleollit que s’adscriu al complex fluvial del riu Millars, i que s’abastix d’aigua per la presència d’un brollador (ullal), que es corresponen amb els hàbitats 3140 (aigües oligomesotròfiques calcàries amb vegetació bentònica amb formacions de caràcies) i 3280 (rius mediterranis de cabal permanent amb Paspalo-Agrostidion i cortines vegetals riberenques amb Salix i Populus alba). Presenta una vegetació de macròfits aquàtics ben conservada, amb canyissars, restes de bosc de ribera i, en les àrees d’influència salina, tamarigar. Esta vegetació és aprofitada per l’avifauna aquàtica com a zona de cria i refugi. Entre les aus aquàtiques poden mencionar-se el cabusset, el martinet menut, el territ o l’esplugabous. Respecte als rèptils es coneix la presència de la serp pudenta, la serp verda i la tortuga europea.

 

Importància de l’àrea per a la biodiversitat:

Zona humida costanera xicoteta que alberga una població d’Emys orbicularis (18 captures en 2008, sense estima poblacional), amb presència puntual de Mauremys leprosa, i on ha sigut detectada una notable població de Trachemys scripta (48 exemplars capturats en 2008). Es desconeix si T. scripta manté ací una població reproductora.